Diş küretaj nedir?
Diş küretaj, diş etlerinin iç kısmındaki diş taşları, iltihaplı yapılar ve hasar görmüş dokuları temizleyerek diş ve diş eti sağlığını iyileştirmek için yapılan tedavidir. Diş küretajı, diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan güvenli, çok tercih edilen ve gülüş tasarımında kullanılan pembe estetik için de önemli olan bir periodontal uygulamadır. Diş kayıplarının sebepleri araştırıldığında %70 oranında diş eti hastalıklarının karşımıza çıktığı görülecektir. Periodontitis denilen iltihaplı diş eti hastalığı ilerlemeden tedavi edilmelidir. Diş etlerinde şişme veya kanama oluştuğunu gören hastaların, vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir diş hekimine muayene olmasında büyük fayda bulunmaktadır. Diş taşı temizliği ile karşılaştırıldığında küretaj tedavisi daha derinlerde yapılır. Diş eti küretajı, dişi yüzeysel değil de daha derinlemesine, diş köküne kadar inmiş olan enfeksiyon ve zararlı yapıların temizlenmesini hedefler. Bu sebeple "Derin temizlik" veya "Diş eti küretajı" olarak da adlandırılır. Detaylı ve derin bir şekilde; diş eti, dişte oluşan iltihaplı yapı, diş taşı, tartar ve hasarlı dokuların temizliğini uygun fiyatlarla İstanbul’da yaptırmak istiyorsanız diş kliniğimiz ile iletişim kurarak randevu oluşturabilirsiniz.
Subgingival küretaj nedir?
Subgingival küretaj, diş kökü üzerindeki diş taşı, enfeksiyon ve her türlü zararlı birikimin temizlenmesi anlamına gelir. Subgingival küretaj, aslında yukarıda detaylı bir şekilde izahını yaptığımız diş eti küretajının başak birşekilde ifade edilmiş halidir.
Diş küretaj tedavisi nasıl yapılır?
Diş taşları düzenli olarak temizlenmezse dişetinin içine doğru ilerlemeye devam eder ve dişi destekleyen dokulara daha çok zarar vermeye başlar. Bu durumda dişeti iltihabı diş köküne doğru ilerlemeye başlar. Sağlıklı dişeti dokusu dişe yapışık dururken, kök yüzeyinde biriken diştaşları dişetini dişten ayırmaya başlar ve dişlerin etrafında cep dediğimiz boşluklar oluşur. Bu boşlukların derinliği 3-5 mmlere ulaşır. Bu bölgelerin temizliği için Küretaj işlemi gerekir. Lokal anestezi yapılarak kök yüzeyleri ve dişeti cebinin içinde oluşan iltihaplı dişeti dokusu temizlenir ve dişetinin yeniden kök yüzeyine yapışması sağlanır.
- İşlem yapılacak bölge lokal anestezi yöntemi kullanılarak bölgesel olarak uyuşturulur ve hasta işlem sırasında ağrı hissetmez.
- Diş etlerine işlem yapılabilecek şekilde küçük kesiler atılır.
- Diş etinin hasarlı ve enfekte dokular, diş taşları, küret isimli malzeme kullanılarak uzaklaştırılır. Ölü dokuları kesmek için lazer de kullanılabilir. Amaç hasarlı ve iltihaplı dokuların sağlıklı dokulara da bulaşmasını engellemektir.
- Uygulama sırasında ağıza yerleştirilen yıkama aparatı ile tükürük ve kan sürekli olarak uzaklaştırılır.
- Diş kökleri plak oluşumu için uygun alan kalmayacak şekilde düzeltilir.
- İlerlemiş vakalarda (özellikle diş eti hastalığı çene kemiğine kadar ulaşırsa) ölçekleme, kök planlaması, greft ekleme gibi farklı işlemler uygulanabilir.
Diş küretaj tedavisinin avantajları nelerdir?
- Ağız hijyeni ve ağız sağlığı tekrar kazanılır.
- Ağız kokusu sorununda iyileşme sağlanır.
- Diş etleri, temiz kök yüzeyine yeniden bağlanır.
- Enfekte dokular uzaklaştırılarak diş eti hastalığı önlenir veya yayılması engellenir. Hastalık diş eti hastalığının ileri evresi olan periodentitis’e dönüşmemiş olur.
- Çene kemiği sağlığı korunur, kemikte erimenin önüne geçilir.
- Diş çekilmesi ve çene kemiğinde hasar olmayacağı için dişlerin sallanması ve diş kaybı engellenecektir.
- Diş eti şişmeleri sona erecektir.
- Dişlerin ve diş etlerinin estetik görünüşünü bozan veya bozabilecek olumsuzluk giderilir. Pembe estetik de denilen pembe diş etlerine kavuşmak mümkün olacaktır.
Küretaj Nedir?
Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan küretaj, diş taşı nedeniyle diş etinde oluşabilen iltihaplanmanın giderilmesi için uygulanır. Vücudun diğer bölgelerinde oluşan iltihapları gidermek için antibiyotik kullanımı önerilirken, diş eti iltihaplanmalarının tedavisinde antibiyotik yeterli olmaz.
Diş etinin dişten ayrılmasıyla başlayan tedavide yalnızca diş eti değil, diş köklerine kadar olan bölüm temizlenebilir. Derin temizlik olarak adlandırılabilen küretaj işlemi, diş kökünün yüzeyinde oluşabilecek sorunların önlenmesi için gereklidir.
Diş eti küretajı (Derin-Detaylı diş eti temizliği) sonrası nelere dikkat edilmelidir? Tedaviden sonra diş taşı oluşmaması için nelere dikkat edilmelidir? Tekrar diş taşı oluşumu nasıl önlenir?
Diş taşı oluşumunu engellemek veya en az düzeye indirebilmek diş taşı oluşturan sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Diş eti küretajı yaptıranlar, diş taşı temizliği sonrası bazı kurallara dikkat etmelidir. Bunun için atılacak adımlar şu şekilde olabilir:
- Diş hekiminin tavsiyelerine uyulmalıdır.
- Yeme içmeye bir süre ara verilir.
- Sıcak ve soğuk hassasiyeti sebebiyle önlem alınır.
- Ağrı-acı durumunda ağrı kesici kullanılabilir.
- Tuzlu gargara iyi bir tercihtir.
- Ağız ve diş bakımı düzenli ve doğru şekilde yapılmalıdır.
- Kanamalar normaldir.
- Diş aralarındaki küçük genişleme korkutmamalıdır.
- Dişlerin hafif sallanması korkutmamalıdır, geçicidir.
- Yeme içme konusunda dikkatli olunmalıdır.
- Sigaraya mümkünse son verilmeli, aksi takdirde azaltılmalıdır.
- Alkol kullanımına ara verilemlidir.
- Hekim muayenesi unutulmamalıdır.
Diş hekimlerinin diş taşı hakkında yapmış olduğu tavsiyelere riayet edilmelidir.
Dergi, kitap gibi eserler ve güvenilir bilgiler içeren internet sitelerinde diş taşı hakkında yazılmış olan yazılar okunmalıdır.
Diş taşı temizliği sonrası en az 2 saat boyunca yeme işlemine ara verilmesi gerekir.
Diş tartar temizliğinden sonraki birkaç gün içinde sıcak ve soğuk hasssasiyeti olması normaldir. Bu sebeple bilhassa tedaviden sonraki il 24 saat içinde sıcak ve soğuk şeylerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Hassas dişlerde tedavi sonrası hafif sızı olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler kullanılabilir.
İyileşmeyi hızlandırmak için bir bardak ılık suya tuz ilave edilerek gargara yapılabilir.
En önemli önlem ağız ve diş bakımına düzenli ve doğru bir şekilde devam etmektir. Yemek artıkları ve mikroplardan oluşan yumuşak katmanlar, sert plaklar ve taşlar haline gelmeden önce günlük bakımla hemen uzaklaştırılması oldukça önemlidir. Diş taşı temizliği sonrası ağız bakımı hasta için meşakkatli olabilse de diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edilmelidir. Diş fırçalama tek yönlü değil, mutlaka dişlerin arka yüzeylerinin fırçalanması şeklinde de olmalıdır. Dişlerinizi fırçalarken fırçayı diş eti çizgisine 45 derecelik açı ile tutun. Dişlerin yarısı kadar minik hareketlerle daireler çizerek fırçalama yapın. Dişleri sert fırçalamak, diş hassasiyetine ve diş eti çekilmelerine ve diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Diş fırçasının etkili olmadığı yerlerde ara yüz fırçaları iyi bir temizlik sağlayabilir. Düzenli ağız bakımının yapılmaması halinde daha ciddi diş taşı sorunlarının oluşabileceği unutulmamalıdır. Diş hassasiyetinin olduğu durumda diş etine de zarar vermeyecek uygun fırçalar seçilmelidir. Diş macunu hususunda diş hekiminden bilgi alınmalıdır. Marketlerde diş taşı oluşumunu önleyen macunların bulunduğu belirtilse de öncelikle yapılması gereken etkili bir ağzı ve diş bakımıdır. Aynı zamanda antiseptik özelik taşıyan ağız gargaraları da tercih edilebilir. Sorulan sorulardan birisi de diş taşı temizlendikten sonra tekrar oluşur mu şeklindedir. Gerekli ağız ve diş bakımı yapılmaz ise diş taşları tekrar oluşabilir.
Diş eti yapısına bağlı olarak diş taşı temizliği sonrası hafif kanamalar olabilir. Düzenli ağız ve diş bakımı sonrasında kanamalar kaybolacaktır.
Diş diplerinde yer alan taş birikintileri temizlendiğinden tedavi sonrasında dişler arasında boşluklar küçük miktarda artabilir. Telaş etmemek gerekir.
Gingivitis (hafif şiddette diş eti iltihabı) veya periodontitis (diş kökü ve etine, hatta kemiğe kadar yayılan enfeksiyonun varlığı) şeklinde görülebilen diş eti iltihabı sebebiyle diş destek dokusunu kaybettiği veya destek dokusu zayıfladığı için, tedavi sonrasında dişler sallanmaya devam edebilir. Bu durum geçicidir. Temizlik ile diş destek dokusu kısa süre içerisinde güçlenecektir.
İyileşme süresince ağzın tedavi uygulanan bölgesi dışındaki kısımları ile çiğeneme yapılmalıdır. Dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, lifli gıda tüketimine ağırlık verilmeli, şekerli ve unlu mamülleri aşırı tüketmekten kaçınılmalıdır. Asitli yiyeceklerin de diş taşı oluşumunu hızlandıracağı unutulmamalıdır. Taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. BU tür gıdalar tükürük miktarını artırır. Artan tükürüğün plak oluşumunu hızlandıran mikrop sayısını azaltıcı etkisi vardır.
İnternette en çok sorulardan birisi de sigara diş taşına sebep olur mu veya sigara diş taşı yapar mı şeklindedir. Pek çok hastalığa sebep olabilen sigara diş taşına da sebep olabilir. Bu sebeple mümkünse sonlandırılmalı, aksi halde azaltılmalıdır.
Alkol kullanımı, diş etine yapılan müdahale sonrası iyileşme sürecini yavaşlatacaktır. Diş köklerinin diş eti dokularına hızlı bir işekilde bağlanması için alkol kullanımına ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
Altı ayda bir muayene için diş hekimine gidilmelidir. Hasta kontrole geldiği zamanlarda dişeti gözlenerek hala iltihap bulunan alanlar gözleniyorsa temizlik işlemi tekrar edilmelidir. Temizleme işlemi sonrasında hasta ağız ve diş bakımına dikkat ederken diş hekimi de kayıt altına aldığı hastayı takip etmelidir.
Aydınlıkevler Diş En beyaz renklere ve en estetik dişlere ulaşmak Aydınlıkevler Diş ile çok kolay.
Kurumsal Hakkımızda
Çünkü gülümsemeniz bizim tutkumuzdur.
Yardım İletişim
Yeni ve parlak bir gülümsemeye giden yolunuz.