Aydınlıkevler Çene Eklemi Bozuklukları

Çene Eklemi (temporomandibular) Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Çene eklemi yani temporomandibular eklem rahatsızlıklarının tanısı ve tedavisi için mutlaka bir hekime muayene olmakta fayda vardır. Bir insan hayatının bir döneminde çene ekleminde (temporomandibular) bir rahatsızlık yaşamaktadır. Çene eklem bozuklukları, alt ve üst çeneyi birbirine bağlayan eklem ve kasların doğru çalışmamasından kaynaklanır. Çene eklemi bozukluğunun en bilinen belirtisi çene ekleminde ve çiğneme kaslarında hissedilen ağrı ve kıtırtıdır.

Çene Eklemi (Tmj) Problemleri̇nde Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Çene eklemi tedavisinde öncelikle ameliyatsız tedaviler denenmelidir. Öncelikle yumuşak gıdalar tüketilmeli, eklem istirahati denenmeli, ağrı ve kas spazmlarını azaltmak için ilaç ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Bu yöntemler denendiği halde şikayetler geçmiyorsa bir çene cerrahına muayene olmak gerekir.

Diş hekimine başvurduğunuzda, sizi muayene ettikten sonra hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi için hekiminiz gece plakları veya splint (ısırma plağı) adı verilen apareyler kullanabilir. Semptomlarınız diş sıkma ve gıcırdatmadan (bruksizm) kaynaklanıyorsa, ağız ölçünüz alınarak size özel yapılan bu splint gece plağı geceleri üst dişlere takılarak sürtünme ve baskı azaltılabilir. Bir diğer yöntem ise kas ve eklem içine yapılan enjeksiyonlardır. Bu yöntem de kaslarda rahatlama sağlayabilir. Bu tedaviler başarısız olmuşsa çene cerrahisi yöntemine başvurulabilir.

3-6 ay içinde ameliyatsız tedavi ile semptomları gerilemeyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Çene eklemi rahatsızlıklarında hastaların sadece %5’inde cerrahi müdahale yapılır. Daha çok genç ve orta yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda görülme oranı daha yüksektir.

Çene Eklemi (Temporomandibular) Rahatsızlığının Belirtileri̇ Nelerdir?

Çene eklemi (Temporomandibular Joint Disorder) rahatsızlığının belirtileri genelde

  • Ağzın tam açılamaması ve ağızda kayma
  • Yemek yeme esnasında çene ekleminde ağrı ve ses
  • Baş ve kulak ağrısı
  • Kilitlenen veya takılan çene
  • Çene hareketlerinde değişiklik ve çene kaslarında hassasiyet
  • Daha ileri vakalarda da yemek yeme haricinde konuşurken bile eklem ağrısının oluşması ve ağız hareketlerini yapamama gibi belirtilerle kendini gösterir.
İletişime geçmenin en hızlı yolu +90 554 174 70 01 numaralı telefonu aramaktır.
Ücretsiz Randevu Al

    Aydınlıkevler Diş En beyaz renklere ve en estetik dişlere ulaşmak Aydınlıkevler Diş ile çok kolay.

    Aydınlıkevler Ağız ve Diş Polikliniği olarak, verdiğimiz sağlık hizmetleriyle hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetini sağlamayı, doktor, sağlık personeli ve altyapımızla, dünyada model oluşturmayı, “Aile Diş Hekimliği” konusunda referans olmayı amaçlayan sağlık kurumlarının arasına girmeyi hedeflemekteyiz.

    Kurumsal Hakkımızda

    Çünkü gülümsemeniz bizim tutkumuzdur.

    Yardım İletişim

    Yeni ve parlak bir gülümsemeye giden yolunuz.

    Canlı Destek