Tıp ve diş hekimliğindeki gelişmeler ve yenilikler teşhis ve tedavilerde daha kolay, çabuk ve güvenilir yöntemler sunmaktadır.
Gömülü 20 lik Diş Nedir?
20 yaş dişi olarak da bilinen 20 lik dişler dışında tüm kalıcı dişler genellikle çocukluk döneminde tamamlanır. Ağızda toplam 4 adet bulunan 20 lik dişler ise yetişkinlik döneminde tamamlanmak üzere çıkmaya başlar. Çene yapısına veya dişin büyüklüğüne göre 20 lik diş, bazı bireylerde kolaylıkla çıkarken bazı bireylerde uzun vadede çıkar. Bazı kişilerde ise dişin tamamı veya bir kısmı çenede gömülü kalır. Bunun birçok sebebi olabilir. 20 lik dişin gömülü kaldığı durumlarda aşağıdaki sorular ortaya çıkabilir:
- Çene yapısının olumsuz etkilenmesi
- Diğer dişlerde şekil bozuklukları ve çürüme riski
- 20 lik dişlerin düzenli olarak apse yapması (diş kökleri ve diş etinde iltihaplanma )
- Ağız kokusu
- Baş ağrısı
- Lenf bezi şişmesi
- Diş eti hassasiyeti
- Diş ağrısı
- Baş ağrısı
20 lik diş çıkmaya başladığı dönemde diş hekimine başvurulmalı ve dişler kontrol altında tutulmalıdır. 20 lik dişi gömülü olan her bireyin dişlerinin çekilmesi gerekmez. Hastanın çene yapısı uygunsa diş hekimi farklı tedavi yöntemlerine başvurabilir ve 20 lik dişin daha rahat çıkmasına yardımcı olabilir. Çeneye gömülü kalarak çıkması mümkün olmayan ve çevresindeki dişlerde çürük riski oluşturan 20 lik dişler ise gerekli tıbbi müdahale ile alınır.
Gömülü 20 lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Çene yapısı uygun olmayan bireylerde gömülü olan 20 lik dişin çekilmesi gerekir. Gömülü diş çekimi, sanıldığı kadar korkutucu bir işlem değildir. Dişin ne kadarının gömülü olduğuna ve dişin ağızdaki pozisyonuna göre gerekli tedavi uygulanır. Gömülü 20 lik diş çekimi tanı ve tedavi yöntemleri, genellikle kişiye göre değişkenlik gösterir. Diş, büyük bir kısmı çıkmış bir kısmı gömülü kalmış durumda ise uzman hekimin kararı ile ameliyata gerek kalmadan da çekilebilir.
Gömülü 20 lik Diş Ameliyatı
Diş çıkamayacak kadar sıkışmış, çene kemiğine tamamen gömülü pozisyonda veya çıkmak için uygun olmayan bir açıda ise uzman diş hekimi tarafından ameliyat ile alınmalıdır. Ameliyat öncesinde uzman hekimin istediği bazı kan tetkikleri ve röntgen ile dişin durumu değerlendirilir. Gerekli durumlarda antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi bittikten sonra gerekli cerrahi müdahale yapılır. Gömülü diş çekimi, uzman diş hekimi ve asistanlar tarafından, ilgili 20 lik diş kökünün iğne ile uyuşturulması ve ardından çekilmesi ile gerçekleştirilir. İğne vurulmadan önce sprey türevi anestezikler uygulanarak hastanın enjeksiyonu daha az hissetmesi sağlanır. Ameliyat işlemi de lokal anestezi altında oldukça kısa bir süre içinde gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında dişin gömülü olduğu deri kesilerek diş çıkarılır. Açılan bölge dikiş ile kapatılarak işlem tamamlanır. Ameliyatlı veya ameliyatsız 20 lik diş çekimi sırasında ağrı hissedilmez. Hastalar işlem sonrasında eve rahat bir şekilde gidebilir.
Gömülü 20 lik Diş Çekimi Sonrası
Operasyondan bir süre sonra ağızda hafif şişlik hissedilebilir. İyileşme bölgesi zaman zaman ağrıyabilir. Bu normal bir durumdur. Gömülü diş çekimi sonrası 2 saat boyunca bir şey tüketilmemelidir. Birkaç gün sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Çok sıcak, çok soğuk ve asitli yiyecek ve içecekler doktorun belirttiği süre boyunca tüketilmemelidir. Bu tür yiyecekler uyarıcıdır ve ameliyatlı bölgenin iyileşmesini geciktirebilir. Gömülü diş ameliyatı sonrası dikişler zamanla kaybolarak iyileşme gerçekleşir. Diş çekimi sonrasında uzman diş hekiminin kişiye özel uyarılarına mutlaka uyulmalıdır. Ağrı oluşması durumunda, hekimin önerdiği ağrı kesiciler ile ağrı bir miktar hafifletilebilir.
Gömülü 20 lik Diş Çekimi Yaptıranlar
Gömülü 20 lik diş çekimi yaptıran bireyler kısa bir süre ağrı, şişkinlik gibi yan etkiler ile karşı karşıya kalabilirler; fakat uzun vadede ağız sağlıkları olumlu etkilenir. Diğer dişlerde 20 lik dişlerin sebep olduğu baskı azalacağından, dişlerde çürük oluşma riski düşer. Bazı durumlarda, sıkışıklık sebebi ile şekil bozukluğu oluşan dişler zamanla düzelebilir.
Gömülü 20 lik Diş Çekimi Fiyatları
Gömülü diş çekimi fiyatları, gömülü olmayan diş çekimlerine göre daha yüksektir. Genellikle diş çekiminin zorluk derecesine, kullanılan klinik ve ameliyathane masraflarına göre fiyatlandırma yapılır. Diş hekimleri, en iyi tedaviyi gerçekleştirmek için hastanın şikâyetini dinler, gerekli tetkik ve muayeneleri yapar. Tanı koyduktan sonra gerekli konsültasyonu yapar veya tedavi işlemini gerçekleştirir. Gömülü 20 lik diş çekimi hakkında ayrıntılı bilgi almak için polikliniğimize başvurabilirsiniz. Ağız sağlığınızı korumak için belirli aralıklarla bir diş hekimimize muayene olmayı unutmayın.
Aydınlıkevler Diş En beyaz renklere ve en estetik dişlere ulaşmak Aydınlıkevler Diş ile çok kolay.
Kurumsal Hakkımızda
Çünkü gülümsemeniz bizim tutkumuzdur.
Yardım İletişim
Yeni ve parlak bir gülümsemeye giden yolunuz.